סכיזופרניה, ריבוי אישיויות ועבודת הדמויות הפנימיות

כשאני מלמד את עבודת הדמויות הפנימיות, לרבות הווייס דיאלוג, מדי פעם עולות הערות מחויכות ואזכורים לגבי מחלות נפשיות, במיוחד מוזכרות מחלות הסכיזופרניה וריבוי אישויות.

מובן הוא, שדמויות פנימיות הן דבר רצוי, בריא ונורמלי ואין בינן לבין מחלות נפש דבר וחצי דבר. יחד עם זאת, על מנת לאפשר בהירות נוספת, אתייחס לשתי מחלות הנפש הללו ואסביר את השוני העצום ביניהן לבין העבודה עם הדמויות הפנימיות, הוויס דיאלוג ועוד.

1. סכיזופרניה

הסכיזופרניה, היא אחת ממחלות הנפש הקשות ביותר, אם לא הקשה מביניהן. זוהי מחלה שתוקפת בכל מקום בעולם ובכל התרבויות במידה שווה. מקובל לאמוד את החולים במחלת הסכיזופרניה, בכאחוז אחד מכלל האוכלוסייה.

בעבר, התחברה הסכיזופרניה אסוציאטיבית למחלה הקשורה לריבוי דמויות אצל בני האדם. ייתכן, שהחיבור ביניהן נבע מהעובדה שלא ניתן היה לצפות את התנהגות החולים. כיום, אנחנו יודעים הרבה יותר על המחלה הקשה הזאת ומבינים את התופעות הקשורות אליה בצורה                                                                                          ברורה.

על מנת להבין מעט יותר את המחלה, כדאי להכיר את השם העברי שלה: שסעת. ניתן לומר, שהסכיזופרניה משסעת וקורעת את הנפש מבפנים, המחלה קשורה לפיצול בין הרגש, החשיבה וההתנהגות. בסכיזופרניה יש לעתים התקפים פסיכוטיים והתנהגויות קשות נוספות. למזלנו, כיום, ישנן תרופות שיכולות לייצב, במידה משתנה, את החולים במחלה, כך שגם האנשים החולים בה, יכולים באופן מוגבל, לתפקד ולחיות איתה בחיי היומיום ובחברה, יותר מאשר בעבר.

ממכלול הדברים שכתבתי על שיטת הדמויות הפנימיות והוויס דיאלוג, ניתן להבין, שגישת הדמויות הפנימיות היא גישה המאפיינת נפש בריאה, כך שמחלת הסכיזופרניה אינה קשורה אליה בשום דרך.

בהקשר זה, אני רוצה לציין שמהמעט שיצא לי לעבוד עם סכיזופרנים, חשוב מאוד שמי שעובד איתם בעבודת דמויות, יהיה אדם מיומן ואיש מקצוע בתחום בריאות הנפש. העבודה עם אנשים אלה, מצריכה עדינות רבה, תוך שימת דגש על האני המודע ועל החלקים השלמים של ההוויה.

2. ריבוי אישויות

ריבוי אישויות (המכונה כיום: הפרעת זהות דיסוציאטיבית), היא מחלה מאוד מאוד נדירה שקשה להעריך את שכיחותה (יש חוסר הסכמה בנוגע לשכיחות מחלה זאת).. במחלה זו, האדם חי עם מספר אישויות שונות. לעתים, במצבה הקיצוני של המחלה, האדם יכול לחיות בדרך חיים מסוימת ואחרי זמן מה, לשנות לחלוטין את את כל מאפייני האישיות שלו לאישיות אחרת, זאת, מבלי שהוא יזכור במודע את חייו הקודמים (אישיותו הקודמת). כך למשל, האדם עשוי לעבור לגור במקום אחר, לעבוד בעבודה אחרת ולחיות במשפחה אחרת וזאת מבלי לזכור שהיו לו חיים קודמים ומלאים קודם לכן.

בשל העובדה שמדובר במחלה נדירה, לא הזדמן לי לפגוש אנשים עם ריבוי אישויות ולכן אין ביכולתי לדעת האם מדובר בדמויות פנימיות או בדבר מה אחר. יחד עם זאת, לפי הספרות המקצועית בתחום, אני משער שבמחלה זאת ישנה בעיה הקשורה לאני המודע וכנראה שהיא מעורבת בטראומות וגורמי דחק שונים.

עבודת הדמויות הפנימיות

עבודת הדמויות הפנימיות, הוויס דיאלוג,,  קונסטלציה משפחתית וצורות עבודה אחרות הקשורות לעבודתי, הן דרכי עבודה בריאות ומבריאות, כך שפרט לאנלוגיות "אקזוטיות" אין בינן לבין מחלות נפש דבר.

יתרה מזאת, נראה שכאשר מדובר בקשיים נפשיים "פשוטים" יחסית (ביחס לסכיזופרניה), כגון, דיכאון, דיסתימיה, הפרעות דו קוטביות, הפרעות הנגרמות מטראומות במהלך החיים וכד', דווקא אז ניתן למצוא בעבודת הדמויות הפנימיות, השפעה מיטיבה ומבריאה.

© כל הזכויות שמורות לאור שחר, מחבר המאמר

הרשמה למפגש הקרוב בוויס דיאלוג 

הרשמה למפגש הקרוב בקונסטלציה משפחתית

הרשמה למפגש הקרוב בקול ותנועה

מאמרים מעניינים נוספים

הרשמה ליצירת קשר – קבלת עדכונים, מאמרים, סדנאות וקורסים